Department Of Electrical and Electronic Engineering

1. How do I know which program suits my interest?

Ans. If you are a student of science background or you have a diploma in Electrical or Electronic or Computer science or related subjects, an Engineering degree will smooth your future career. If you are a technology freak, then a degree in Electrical and Electronic Engineering will be best compatible with you.

2. Would S.S.C. result be counted?

Ans. Students must have a GPA of  3.0 or second division or its equivalent to apply.

3. What is Electrical and Electronic Engineering (EEE)?

Ans. Electrical and Electronic Engineering is concerned with defining the technologies required for our future needs, including communication, entertainment, energy and healthcare. Electrical and Electronic Engineers are involved in advances in medical technology, e-commerce, mobile telephones, wireless communications, renewable energy and the internet. This degree program provides students with a broad range of skills relating to all aspects of the design of electronic systems and devices. It combines coursework in different aspects of electrical and electronic engineering, as well as individual and group project work, where students design and build innovative electronic systems.

4. What is the difference between EE and other programs?

Ans. EEE is the most demanding program and second largest department of the university. Since its establishment, the department has been flourishing day by day. The teacher-student interaction is quite spectacular and the course is designed to meet the demand of recent technological innovation.

5. How can I get admitted to the EEE department?

Ans. The admission procedure of the department goes through a competitive written examination. Students having minimum 2.5 GPA or second division both in SSC and HSC from Science background or its equivalent background can apply. Selected students from the admission test can take admission in the department.

6. Are your degrees accredited?

Ans. The degree is approved by University Grants Commission (UGC). Within very short time, the degree is going to be approved by Institute of Engineers, Bangladesh (IEB).

7. Can I enter directly into year 2?

Ans. Students cannot admit directly into year 2. A student has to transfer his/her credits from his/her previous university/institute if he/she wants to admit into second year.

8. Do you offer part-time degrees?

Ans. Yes. The department runs an evening program for part time students.

9. Who will be teaching me?

Ans. Qualified teachers graduated/post graduated from renowned universities of the country and abroad teach the students in a friendly and research-oriented environment.

10. What methods of teaching do you use?

Ans. The teaching procedure is a combination of theoretical and experimental knowledge. Teachers first take theoretical classes and then the related topics are practically verified in laboratories. The classrooms and laboratories are well equipped and students can also communicate with their teachers through Learning Feedback System (LFS).

11. Does the course include practical training as well as lectures?

Ans. Yes. The students get practical training in theory related laboratories.

12. Is all the teaching done in large classes?

Ans. Our classes are very comfortable and well-equipped. The size of the class is also moderate and has the facility to accommodate only 30 to 40 students.

13. How do you teach computing skills?

Ans. The course curriculum is designed by considering the increased need of computer skills. The course contains programming languages like C, C++, MATLAB, Verilog HDL and other required computer courses. The department has well equipped computer Laboratories.

14. What is the workload like?

Ans. The workload depends on the credit hours of the student in a particular semester. Approximately a regular student has to take 12 to 15 credit hours in a semester.

15. How will I be assessed?

Ans. The assessment of a student depends on several qualifications. In theoretical courses, assessment is based on attendance, class tests, assignments, presentation skills, midterm and final examinations. The laboratory assessment consist attendance, Laboratory reports, Laboratory performance and a final Laboratory Quiz.  

16. Where do students take their lectures?

Ans. The students take their lectures in scheduled classrooms according to the class routine. Students can also get lectures through learning feedback system (LFS).

17. Where do students do their practical work?

Ans. Students do their practical work in related laboratories.

18. What are the Computing Facilities like?

Ans. The department has well developed computer laboratories with internet facilities. Students can use the laboratory computers for educational purpose.

19. Where can I do my own private studies?

Ans. Students can do own private studies in Library reading room. The library reading room is very comfortable and well-facilitated.

20. Do you have your own library?

Ans. Yes. Daffodil international university has a well-organized library. Students get the facility of taking books from the library. The library has also a reading room where students can make private study or group discussions.

21. How can I get help with my studies?

Ans. The teachers of the department are very friendly and research-oriented. Student can contact their respective course teachers if they face any difficulties. Student can also communicate through Learning Feedback System (LFS) and Forum with their course teachers.

22. What support is available in laboratory work?

Ans. The laboratories of the department are well-equipped. Those are designed by considering the demand of the respective theoretical classes and industries.

23. What support is available for project work?

Ans. The students get the lab facilities for their project work where teachers and lab assistant helps them to accomplish.

24. What role does my individual tutor play?

Ans. Every student has an academic advisor to discuss his/her academic and personal problems. The advisor helps the student to achieve academic and professional goals.

25. What personal support is available?

Ans. Every student has an academic advisor to discuss his/her academic and personal problems. The advisor helps the student to achieve academic and professional goals.

Students Activities

Over 500 Students

What Students Say About Us

Online Admission

Get Admitted

Department Admission Prospectus

Download

Stay connected with our social network